Monday, February 17

How to get slim body?


salam all.

actually im not the person who love exercise. i mean jogging etc. yknowwwww. the way aku keluarkan peluh pun dengan do some house chores. buat lah apa apa.

cemana aku nak jawab soalan gini bcs aku tak pernah diet ke apa.
aku ni kuat makan jugaklah, cuma aku jenis yang memilih makanan. i mean kalau aku tak suka type of lauk yang mak masak. aku rela tak makan nasi and makan roti.biscuit etc semata.
teruk kan perangai gua? hahahaha.

tapi memang kena kurangkan nasi. kena lebihkan makan roti.bijirin etc.
and jangan skip breakfast. kalau tengahari tu. ambik lauk lebih. biarlah penuh pinggan pun janji nasi tu sikit. so tak kisahlah makan lauk lebih jangan nasi lebih. hihi.

untuk dinner pulak. makan before pukul 7-8 pm.
aku ingat lagi ada sorang kawan mak ni nampak aku duk makan keropok lah apa masa tengah tunggu mak.
lepastu dia datang,

"makan je kerja ya. takpe lah. makan boleh tapi pukul 8 pm dah kena stop dah. kita ni kena jaga badan. kesihatan semua. ingat tu. kalau lepastu lapar makan biscuit dengan minum air kosong je"

and i was likeeeeeeeeeeeeee. muka aku nak stop makan pukul 8 pm? emmmmmmm T____T tapi aku tengok badan dia memang slim lah wa cakap lu.

and jangan sampai tak makan langsung pulak sbb nak diet lah apa.
mesti kena makan untuk bakar calorie. cemana nak slim kalau tak bakar calorie?

okay but ive got somethg to share.
kalau kauorang baru nak diet. i mean in the first stage ke macam gitu.
minum air kosong tu banyak banyak. dalam 3-4 liter. kalau lebih lagi boleh.
tujuan dia nak bagi kita banyak buang air. bcs bila kita buang air at the same time air dalam badan kita turut sama keluar. masa tu kauorang akan mula rasa badan makin ringan. tak caya try lah.
sebenarnya ada antara kita ni yang gemuk air. em sorry. but the truth is. mkayyy?

jangan lupa every time before makan, minum a glass of air kosong dulu.
banyaklah benefit dia. kulit pun boleh jadi makan cantik.

and you dont have to worry lah bout nanti badan kita terlebih air ke apa.
bcs kalau lebih badan kita akan buang. sama jugak bila kita makan vitamin such as vitamin c. kalau terlebih, confirm ahhhhh tak berhenti pergi toilet wa cakap lu.
hahaha.
macam aku kecik kecik. ayah beli vitamin c. yang macam sweets tu. confirm aku ambik lebih. kalau satu botol tu seminggu boleh habis lahhh.

jangan lupa ambik sayur or buahan. tapi buahan lebih baik.
i think bcs of kandungan fiber yang lagi tinggi kot. im not pro but im just sharing apa apa yang tahu.
kalau setakat ambik sebiji apple pun dah cukup dah.

oh yaaa. aku pernah baca satu magazine ni masa tengah cuci rambut dekat saloon. saja lah tengok kan.
dia kata. makan depan tv membuatkan kita lebih senang gemuk. hahaha. bunyi kelakar kan? tapi tu lah dia.
so jangan makan depan tv. sometimes ada lah antara kita yang macam tu. kan?
i dunno why. but thats what i've read.

hm. apa yang aku tahu aku bagitahu. itu je. boleh google kalau nak tahu lebih. cuma ni apa yang aku tahu. hehe.

sorry kalau takda tips penting. but try yang minum air kosong tu dulu okay. mesti.

peace no war.
salam sayang. chaww.

26 comments:

CikFiFi Yohannes said...

samelah . lepas kul 8 memang konfirm tak makan . konon2 nak jaga badan . haha

Nur Hamizah said...

Nice sharing ee. Hahaa teringat seoarang kawan miza ni dia cakap " nak kurus kau pergi depan cermin then kau pukul perut kau. kau marah dia cakap, eeee kenapa kau ni buncit sangat kenapa kau gemuk" Ahahaha. Alhamdulillah sejak amalkan tu turun berat badan. Ahaks. K tipu XD Yeahh nasi buat kita gemuk :3

Anizz Annisa said...

berguna nie.. akak nie kategori bambam jugak.. tp sejak akhir2 nie dh try minum air kosong dlm sehari 5 botol..rase ringan sikit la badan.. bila lapa sgt tgh malam, akak minum air kosong..knyang jadinye.. huhu..thanx sharing, nk try yg lain2 pulak.. :)

Farah Arina said...

baru je malam tadi i tengok kat youtube cara nak dapatkan body yang slim. hehe

anamizu said...

hermm tu lah kalo bab nak kena exercise malas betol la. tp nak kurus. hahaha adeshh ~

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bagus semua tips ini.. jika amalkan secara konsisten insya-Allah akan slim juga..

Miss Boo said...

plg penting jgn mkn slps jam8 and bykkn minum air kosong... :DD

tp said...

asik tak berjaya nak control makan hahaha...

Izzati Jefree said...

yes. cikgu bio pun cakap minum air banyak banyak hehehe

Khaira Hisan said...

bagi tips tuk dapat tambah berat badan lah... hehe
salam perkenalan :)

Nurulee said...

kita pun underweight. hahaha. salam perkenalan jugak.

Farah said...

Saya pun amalkan benda-benda ni. Tapi saya stop makan sebelum 6 sebab saya selalu tidur awal.

Nurul Farahizzati said...

i kurus dengan cara tak sihat.. last2, badan i kurang zat.. huhuhu :'( by the way, all the tips are correct.. :)

Akeyla Azmi said...

nampak benar ni post ni untuk qila ahhaha xD

Phylo said...

uitt, perangai lebih kurang sama,, kalau takde makanan feveret, sanggup tak makan nasi. haha.

Amirah Azza said...

Good tips. Thanks. Lepas ni minum air berliter laaa kite yer

RynaHakimi said...

Nice sharing dear.. In shaa Allah akan dipraktikkan ;)

RynaHakimi said...

Nice sharing dear.. In shaa Allah akan dipraktikkan ;)

Junkyo Hikari said...

oh sayur... never ever... XDD

makan dpan tv rasa nak tambah nasi je kan XDD

skrg nih makan depan laptop lagi lah XDDD ahahaha

tngah2 malam pkul 2-3 pagi baru kuar cari makan XDD ahaha

mcmne nak slim XDD hehehe

Ahmad Zaki said...

Bagus tips ni. =)

ZH Blogger

Ninaa Hassan said...

nice entry ee nnti nk praktik.
sejak habis spm ni makin gemuk je rasa. pipi pon dh kembang semangkuk. hari tu ada orang tegur ninaa makin berisi.T_T

Zinedine Zaiddin said...

Nice tips. Well written. Dari pengalaman sendiri eh?

Cerita yang pasal TV tu, jadi lebih gemuk kalau makan depan TV sebabnyaaaaaa nanti otak kita lebih tertumpu utk tengok TV, daripada beri perhatian terhadap makanan yang korang makan.

Akibatnya? Otak takleh bagi signal yang makanan dah penuh, so korang akan tambah nasik, beger, ayam, ikan, kek, aiskrim, macam2 lagi la.

At the end, sebab makan banyak sangat, calories intake lagi tinggi dari calories burned.....BOOOOOMMM! jadi kembang semangkuk.

haha :D

Zara Nurhaidah said...

zara bru start 2 minggu nak slimmimg kn badan ni.. hoho. bab kurgkn pgambilan nasi tuu zara agree dan kena gntikn ngan mknn lain. Insyallah.. i try jaga pmaknn lepas ni.. sblm kawen berat cuma 45kg.. skang dah masuk 2 tahun kawen..55 kg.. oh my gucci! sob..sob..sob.. tu blom ada ank lagii.. huhu. kalo pas 3-4 tahun kawen ?? arrgggghh. xmo2 !

pnjg pula bebelan zara kat sni.. hoho.. morning dear !

Niesa said...

nice sharing!haha..tp kan ada org tahap metabolisme dia tinggi..eh, metabolisme ke apa..kalau tinggi, mkn la byk mana pun badan dia ttp maintain slim..dan begitulah sebaliknya..kalau nk slim ni kena jga pemakanan la jugak..kurangkan mkn nasi..hihi...

Noraqilah Johari said...

tips nak tembam ada x? hehe :P

mamafiyyacraft said...

nice sharing tq soo much