Friday, August 10

Prepare for an examination. DIY


Assalamualaikum. May peace be upon you.


Quite a month ago, someone asked me how to be such a smart student. Actually, I dont know how to answer him cuz Im not really an excellent student, not at all! However, I shall share with you how I prepare for an examination, by the way aku ni bukan student yang rajin nak revise lessons. Seriously! Haha. In fact Im not teach you what you should do and I dont know how to give any tips and stuff. I just wanna share with you, get it? Who am I nak bagi tips, aku sendiri pun belajar tak berapa tip top =D

The thing that I should do is to find a suitable place, for me this is too important. Kalau tempat tu bising cemana nak masuk apa-apa benda yang kita study. Nak nak pulak kalau too near dengan television set, indeed aku sendiri kalau study depan tv, confirm 70 percent hilang focus. Sometimes memang lah boleh masuk, no doubt tapi 50 percent pun belum confirm bukan?


Here is my favourite place. hehehe. I love studying while lying down on my bed. I know this is should not be encouraged. I dont know why, maybe bila study camni senang tertidur. Yeahh, tapi aku akan letak a bottle of water near side of my bed, so bila ngantok ke minum je then youolls akan rasa freshness. Tak perlu coffee pun takpe, but sometimes my mom would makes a cup of Milo for me tapi aku kena request dulu lah. hahaha.

The second place that I would choose is my study desk where in my bedroom. Sebenar-benarnya aku memang kena ada a bottle of water tau tak? Cuz aku senang ngantok bila tengok buku. hehh! Dalam kelas pun aku senang tidur ni pulak dalam bilik, memang tak susah lah. Anyway, I got those shirt masa form 1, masa tu aku join perbarisan rumah sukan. Eeee kalau ikut hati sumpah I dont wanna join it but I've been forced. sobs. Ohkay, enough!


Bila study atas meja, memang meja gwa akan bersepah punya. Anyway, aku tak terus-terus kemas until esok pagi when my mom commented baru aku kemas. Ohh. Sometimes aku kemas jugak tapi jarang-jarang. Hehe. You know what aku kalau nak mengemas ni kena mood tu datang dulu tau, kena ada aura baru ikhlas. Hahaha. whatever, tapi aku memang suka something yang kemas. Choii!


Besides, I've been asked how I revise History subject. I only write short notes, normally 1 chapter dalam 1 or 2 pieces of paper je. Depending on chapter jugak lah. Actually Im not too good in this subject, jangan cakap lah subject membaca memang aku lemah. Okay. Kalau aku buat maths or add maths, aku biasakan dengar lagu untuk bagi kita relax tau. Because there are some difficult tasks kan? so kalau relax insyaAllah you can do then but kalau dah serabut, maybe you boleh buat but you may careless.

''Take a note. There are many ways to study, do choose the ways that may work for you''

Dont curious kenapa aku baru nak update bout this thing even it had been a month ago cuz I've my own reason. yoo! Selamat Hari Raya everybody =D


61 comments:

shizansyafik said...

betul tu.. jangan terikut dengan cara orang... sebab sebenarnya tak ada satu kaedah yang paling baik dan terbaik.. kita yang kena sesuaikan dan kenal potensi diri kita katne.. =)

comeliness_zaty said...

Ouh bagusnye buat nota..akk bile msuk diploma bru blaja buat nota. lambat giler kan.haha

aNiss :):) said...

cara nak belajar atas masing2 laa :) mcm anis, anis suka buat short note lepas tuu study last2 minutes :DD

Akmal Khalidah said...

Thanks for the tips :) Mesti budak pandai kan? :)

Nurulee said...

Youre so welcome. hehe. takk! biasa2 je, mcm student lain jugak =)

Maizatul Syuhaidah said...

hehe msti student pndai ni especially dlm add math. ceh gurau je :D

Mr.Razif said...

standart la tu...haha cuba baca cerita aq plak

eimah siti said...

smua orang ada cara study sndri...=)...but kalau subject yg nak kena mmbaca ni, better buat notes sendiri...snang sikit....=)

caliph shuriken said...

wahh, subjek add maths.. bole fobia klau tgk, huh...

9n0L4 said...

ye betul. lain org lain caranya. kite sdiri kne decide ape yg terbaik. :)

aisya said...

kalau sy dulu.. pergi mana2 wajib bawa buku.. dlm kereta, depan tv atau mana2 lah.. gunakan sepenuh masa yg ada.. even input ckit xpe.. jnji ade.. hehe

*zafirah* said...

Setiap org ada cara masing2 kan?
Mcm fira,jgn hraplah boleh study atas katil..confirm lentok.Hihi.
Anyway,keep up the best result dear^^

http://xiexiepinky.blogspot.com/2012/08/i-am-masscomers-semester-1.html

Remy hazza said...

study smart ......
salam ramadhan......

yoon da-hyun said...

salam ramadhan :) btway , im new here . follow you done , hit me back :)

Nurulee said...

Pretty thanks. Done follow you. Keep blogging yeahh =)

anif abdullah| AA said...

good job :)
actually,when we're doing the notes ianya membantu untuk kita mengingat coz kita yg tulis ikut kreativiti la kan..

by da way, teruskan blogging juga

trah zain said...

study last min pn xde hal, asalkan focus n jelas..hehe
depend kt diri je cmne nk stdy, tp add math tu, xyh wt lthn byk2, tgk style past year je, relax2 suda, moga awk dpt A Ee ^^..hehe

Maisarah Azmi said...

mesti suka add math nie kan??

Nurulee said...

Exactly. hehehe =D

.::: Princess MOMOY :::. said...

good luck dear
cara momoy pula kalau subjek kiraan momoy akan practice sampai prefect

dan kalau subjek menghafal
momoy buat short note, dan short form atau kata kunci supaya senang nak ingat
tutup buku dan ulang semula
banyak mana yang kita dapat/ hafal. itulah sebenarnya ilmu yang masuk dalam kepala otak kita actually.

study smart girl <3

Amy Mraz said...

gud luck ya :)

chot ok..! said...

good luck ok..wish u luck dik :)

teha said...

akak time rajin jee buat nota.. hahaha !

haz said...

wahh.. lawanye nota dia.. hikhik dl pn haz x biasa wat nota. then lame2 haz biakn jg dri ni buat nota. sebb benda ni akn memudhkn kte bila buat revision nanti~ ^^

MisS BubBLe said...

semoga sukses dik :)

kaishin said...

lain org lain caranya kan tp bab buat nota dgn latihan tu memang wajib kan..br senang nak ingat hehe

piko ija said...

hehe..gudluck taw...

syafiqakarim said...

sgt suka study di katil.
rasa lbih kusyuk.
dan note note wajib buat.

haaa.tgk result lagikk :p

mudz abdul halim said...

haha belajar atas katil.ok kite geng!

Arol Mubin said...

Kalau Arol tak boleh study kat tempat sunyi, nanti mesti mengantuk. Cara study Sejarah, Arol tak suka buat nota kecil/ringkas. Arol akan hafal fakta dgn cara baca kuat-kuat (cakap sorang diri) pastue ulang banyak kali. :)

P/S : Kurang minat subjek mengira, sebab tue jadi pelajar Sejarah sekarang nie. :D

miZz_nizZ said...

rjin nurul buat nota ringkas siap kaler2..kalo dkt dah pnjm dah nk bce sme.hehe

syahirooAhmad said...

sememangnye kerja tangan org pompuan berbeza ngan laki.. nota siap berkale2.


selamat hari raya juge cik~

Zati Novelis said...

Pelajar cemerlang ;)

Nurulee said...

Ehh. amin =)

boni kacak said...

hahaha..boleh pulak mengemas tu kena ada mood2..hehehe

ajos safian said...

for me,i never like stdy on the bad..haha..mule pusing sane sini..nanti tgk2 da smpai london(kroooohh krrooohh)

Cik Eyra said...

tgk enty awk,terus rsa rindu time study dlu..huhu,,,good jobs :)

dwaty said...

Setuju... bila study subject math akan dengar lagu... Btw... Sometimes.. Menghafal pun akk dengar lagu... Heheh

slam kenal

tirahzairi said...

stdy atas katil cpt mata pejam...zzzz

amy syahiera said...

wahh ! ee mesti teror math n addmath kan ?
dalam pic pon banyak buku addmath ,
haha , ee amek aliran ape erk ?

Nurulee said...

Takde lah teror mana, suam2 je. hoho! Ee ambik science stream, cuma tak ambik Bio tp accounting. hehe =D

mecha_praline said...

ni mesti budak smart ni kat sekolah/kolej. tabiklah cara study nurulee. ahaks

eyjalukman said...

belajar ikut cara yg kita selesa. klu addmath , better buat latihan past questions sbb biasenye soalan lebih kurang je just dy pusing2. hehe klu history better bku teks dr kita beli buku reference. and yes mind map membantu jgk utk history subject ni :)

man said...

belajar kena fokus , solat lima waktu jangan tinggal dan buat solat sunat..supaya ingatan kita kuat..hehhehe.

ArZ's Daughter said...

So smart student sampai orang boleh mintak tips kan ?

p/s : Why your blog takde dalam my dashboard, yea ?

Nurulee said...

Ehh. Biasa je! hoho. Apologize dear, ive no idea bout it =)

Detective Fiqa said...

hahaha subject yg paling sy minat MATH SEJARAH AND ADD MATH. gilerr rinduu nak buat semua ni uhuk!!. hehehe btw cara belajar tu mesti kene dgn kite. kite sendiri yg mwujudkan cara blaja kite. kalau tak susah nnti.

Tinta Lana said...

Salam nurul.

Agree one thing, choose the ways that may work for u.

Sbnrnya, takda cara khusus, sbb stiap org unik, msing2 ada kaedah sendiri. Kita cari cara mana yg sesuai..kena trial n error.

Lana kalau study, kena prepare junkfood bnyk2,heh3. tpi jnis yg sihat2 la..bukan kepok, gula2. sediakan coklat, dutchlady coklat, eh, kang berlebih2 coklatnye,hehe. Sediakan jus,yogurt drink ke. tu pun elok ^_^

shar90 said...

rajin2 tau kasi gempak result... hee xD

Khairun Solehah said...

thankz.. Good luck akaq.. Btw,rajin uat nota eh =)

ZiErWa zAiNaL said...

ee.. all the best, ok.. zz dlu kena ikut subjek bru blh tgk tmpt study kt ne yg suitable... hehe

zulhilmi tempoyak said...

good luck la ye... jgn dok asyik tringat aku je..

ehhh.. mcm xkena ngena je.. ;p

Nurulee said...

Kahkahkah. Memang takde kena mengena bro.

fadh leyanie said...

berwarna warni notanya...:)

LelakiSemalam said...

ye la mudah sikit kalau terlelap kenala tepat pada tempatnya...hehe

O CIKTEDDY said...

cik paling x suke dgn tips bljr sume..cik akan beljr ikot mood tp xde la kalo mood mls x bljr lngsung..kiranya kena ada motivasi sndiri =)

ainraus said...

good for you! :) semoga terus2 konsisten okay? selamat hari raya! dah cuti sekolah pun kannn.

Nurrul said...

Nice sharing... tapi lain org lain cara kan... Just buat panduan boleh lah... at least.. :)

Tahun nie spm kaa ?

Nurulee said...

Dak aihh, next year. hehe =D

Cik Ila said...

Ni mmg cara bdk2 pndai belajar.ntah2 lu mmg pndai,tp menafikan.hak3x.haha
btw,gud luck dear.belajar rajin2.sejak gua bru abis bljr,gua rindu zmn2 jd student dlu.Nnti cr peluang pegi oversea,jgn jd mcm wa tersadai duk kt Mesia je.

Nurulee said...

InsyaAllah. Tp belajar kat Malasia lagi syok dari belajar kat negara org. Ehh! ngohngoh =D